RELACJA Z WARSZTATÓW

Efektywność energetyczna w przemyśle spożywczym - innowacje

II edycja warsztatów TechFood Practic:
18-19 października 2018

Efektywność energetyczna w przemyśle spożywczym – INNOWACJE
KOGENERACJA – MEDIA ENERGETYCZNE – FINANSOWANIE

Podczas drugiej edycji TechFoodPractic podjęliśmy temat efektywności energetycznej w przemyśle spożywczym.  Rosnące ceny mediów oraz zaostrzające się przepisy środowiskowe  zmuszają producentów do optymalizacji procesów produkcyjnych. Kontrola kosztów i podnoszenie efektywności energetycznej staje się jedyną ścieżką do osiągnięcia korzyści ekonomicznych bez znacznych inwestycji. Jak się do tego zabrać?

Istotę audytów i efektywności oraz aktualnych trendów rynku energetycznego przybliżył
dr inż. Piotr Danielski – wiceprezes zarządu DB Energy. Pełne wystąpienie pod linkiem:

Pełne wystąpienie dr inż. Piotra Danielskiego

Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego dla przemysłu to temat kolejnego wystąpienia: „Kogeneracja, trigeneracja i poligeneracja” zaprezentowanego przez: Andrzeja Plutę z CES i Dariusza Bliźniaka z TRMEW Obrót. Obydwie firmy ściśle współpracują gwarantując swoim klientom sprawdzone, kompleksowe rozwiązania.

Natomiast Robert Gozdalik z ELEKTRONIKA SA zainteresował uczestników „Energooszczędną pompą na CO2 z powodzeniem stosowaną w przemyśle.  Q-ton to wysokowydajna pompa ciepła powietrze-woda, produkująca c.w.u. nawet do 90oC.

OPIS POMPY Q-ton

Optymalizacja energetyczna wiąże się nie tylko z wytwarzaniem, ale i odpadem po produkcji. Porównania opłacalności dwóch metod oczyszczania ścieków dokonał Tomasz Kijowski z ENPROTECH.

Aspektami wymiany ciepła zajął się ekspert w kwestii wymienników – firma KELVION. Michał Łukaszewicz i Marek Gumułczyński omówili ulepszenia wymienników płytowych oraz płaszczowo-rurowych, a także zaprezentowali ekonomizery i podgrzewacze powietrza.

Monitoring mediów najlepiej pozostawić specjalistom automatykom. W tym temacie swoje sukcesy zaprezentował Tomasz Prusinowski z ATER Logic. Wszystko, co mierzalne można poprawić, a to przynosi efekty ekonomiczne.

Duże zainteresowanie wzbudziła prezentacja firmy ACTIVTEK. Marcin Chłopek przedstawił nową generację filtrów elektrostatycznych do oczyszczania powietrza w kanałach wentylacyjnych. Natomiast Technologia RCI oparta na urządzeniach typu INDUCT doskonale sprawdza się w dezynfekcji powietrza w przemyśle spożywczym.

Innowacyjną optymalizację kosztów mycia układów zamkniętych zaprezentowała firma KERSIA (HYPRED). Maciej Szczepanik i Krzysztof Czaczkowski przedstawili nowy preparat alkaliczny DEPTAL MP, zastępujący w stacjach CIP dwa etapy mycia (kwaśny i zasadowy). Oszczędność energii elektrycznej poprzez wdrożenie nowych systemów pompowych to temat prezentacji firmy DeltaP Tech. Marcin Jakubiak omówił konkretne przykłady realizacji, które skutkowały obniżeniem zapotrzebowania na moc elektryczną.

Natomiast ekonomiką czyszczenia zbiorników, przy użyciu głowic myjących AWH, zainteresował wszystkich Marcin Kmiotek z NEUMO.

Jak istotną rolę w przemyśle spożywczym odgrywa woda mamy wszyscy świadomość. Jan Marjanowski – właściciel MARCOR pokazał przykłady realizacji z zakresu recyklingu i odzysku wód poprocesowych. Omówił również technologie, które pozwalają na obniżenie kosztów wynikających z nowych przepisów Ustawy „Prawo wodne”.

Możliwe źródła finansowania inwestycji i udoskonaleń to domena firmy BIG-POL. Wiesław Wasilewski omówił rodzaje dotacji dla przemysłu spożywczego.

Nad sprawnym przebiegiem całości czuwał prof. Zygmunt Zander.

A gdy innowacja spotyka historię? Scenariusz jest tylko jeden: odrobina retrospekcji – uroczysta kolacja na dziedzińcu Zamku Gniew. Doświadczona, rycerska załoga twierdzy bawiła gości w konkurencjach wymagających sprawności wokalnej i fizycznej. Była też drobna loteria. Wszystko przy dużej dawce aury historycznej i doskonałego poczucia humoru.

FOTORELACJA Z WARSZTATÓW

Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom za udział i zaangażowanie.

Pozdrawiam i do następnego roku!

Marta Marjanowska

PARTNERZY:

PATRONI MEDIALNI: